Tradiții și obiceiuri de Crăciun la Nou Român 28 decembrie 2016

Sosirea zilelor sfinte ale Sarbătorii  Naşterii Domnului nostru Iisus Hristos au adus mare bucurie satenilor din Nou Român. Micuţa comunitate,  ai cărei locuitori sunt în cea mai mare parte persoane vărstnice, s-a animat  în chip minunat. Elevii şi studenţii veniţi  în vacanţă, fii ai satului mutaţi de multă vreme la oraş, localnici plecaţi la munca sau stabiliţi în străinătate, cu toţii au revenit în sat pentru a fi alături de părinţii şi bunicii ce i-au crescut. Această reîntoarcere la “origini” le-a oferit tuturor  posibilitatea de a participa la obiceiurile specifice sărbătorilor de iarnă, despre care mărturisim  că nicăieri nu s-au păstrat mai bine ca “la ţară”.

 În revigorarea şi perpetuarea acestor obiceiuri s-a implicat activ şi parohia ortodoxă din sat, preotul paroh îndemnându-i şi sprijinindu-i pe cei tineri să respecte obiceiurile din bătrâni. De altfel, nici nu se poate altcumva, căci colinda începe şi se termină în biserică, prima casă colindată este cea a preotului, comunitatea se adună şi se bucură de Naşterea Domnului în locaşul sfintei biserici. Pe de altă parte, şi copiii şi tinerii din sat s-au arătat destoinici, deşi putini la număr, ei  s-au organizat admirabil, la casele credincioşilor poposind Ceata Irozilor, copiii mici cu Steaua, Ceata de fete  cu colinda, precum şi Ceata de feciori cu atât de frumoasele colinde tradiţionale specifice satului nostru.

Slujba de Crăciun a fost săvârşită, potrivit traditiei, noaptea la ora 4, participând un număr mare de credincioşi din sat. În prima zi, la amiază, începând cu ora 13.00 a fost oficiată slujba Vecerniei Mare, locaşul sfintei biserici dovedindu-se neincăpător, căci imediat după slujbă  a avut loc Serbarea de Crăciun. Au fost cântate colinde, au fost rostite poezii, a sosit Moş Crăciun. Cu sprijinul unor  donatori inimoşi, parohia a reuşit ca şi în acest an să  ofere 60 de pungi cu dulciuri şi cadouri, aduc­ând multă bucurie celor mici.

Credincioşii din sat au participat în număr mare şi la celelalte slujbe bisericeşti oficiate în cele trei zile de Crăciun.  Totodată, în fiecare seară ale celor trei zile ale sărbătorii, la Căminul cultural din sat, băieţii şi fetele din sat „au lăsat jocul”, momentul fiind unul mult asteptat de toţi noienii, fericiti de a-şi reîntâlni rudeniile şi a petrece  unii cu alţii.

Totodată, merită menţionat şi faptul că Parohia Nou Român şi-a îndreptat atenţia şi asupra persoanelor mai nevoiaşe din sat. Cu sprijinul credincioşilor inimoşi a fost organizată o colectă în alimente, dulciuri şi haine, acestea fiind oferite în ziua de Ajun unui număr de aproximativ 25 de persoane cu posibilităţi financiare reduse.
pr. Liviu Florin Ivănuşcă











Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu