„Datini şi obiceiuri de iarnă”, la Nou Român


Afisul manifestarii

Colindatorii au participat mai intai la Sfanta Liturghie


Dupa slujba , la iesirea din sfanta biserica . Vedere din Turn


In alai am pornit de la biserica spre muzeu. Pe drum s-au cantat colinde.

Tinerete, bucurie si colind ...

La muzeu am fost intampinati cu bunatati de post. Aici doar o parte dintre ele.

Colinda de la Arpasu de Sus


Irozii si colindatorii din Arpasu de Jos 


Irozii din Nou Roman



Noienii nostri dragi 

Corul de copii din Nou Roman



La final copiii au primit daruri

(Articol publicat de Dan Frâncu în ziarul Tribuna - 7 decembrie 2015)

“Duminicã, în ziua în care lumea creştinã l-a prãznuit pe Sfântul Ierarh Nicolae, satul Nou Român s-a numãrat printre gazdele celei de-a IX-a ediţii a Festivalului Naţional al Datinilor şi Obiceiurilor „Datini şi obiceiuri de iarnã”.          Manifestarea a debutat dimineaţa, la Biserica Ortodoxã „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”, invitaţii participând alãturi de localnici la slujba religioasã oficiatã de preotul paroh Liviu Florin Ivãnuşcã. La finalul serviciului religios, participanţii au asistat la un scurt recital de colinde, susţinut de grupuri de copii.                   
La ora amiezii, festivalul a continuat la Centrul Cultural Memorial "Dr. Gheorghe Telea Bologa" (edificiul aflat în patrimoniul Muzeului Civilizaţiei Transilvane ASTRA din Sibiu), fosta gospodãrie a binecunoscutului chirurg deschizându-şi larg porţile pentru oaspeţi, colindãtori şi  vizitatori, deopotrivã.                           
În curtea imobilului, grupuri de colindãtori din mai multe localitãţi ale zonei au interpretat câteva colinde şi cântece de iarnã specifice zonelor de provenienţã. Programul a fost început de elevii Şcolii Gimnaziale „Viorel Cucu Paltin” din Arpaşu de Jos, ce au colindat şi au prezentat publicului sceneta „Irozii”. În continuare, un grup de femei din Arpaşu de Sus a prezentat câteva colinde vechi, autentice. Programul artistic a fost încheiat de copiii din Nou Român, cu o altã variantã a scenetei „Irozii”, precum şi cu un colaj de colinde şi melodii de iarnã.           
La finalul festivitãţilor, preotul paroh Liviu Florin Ivãnuşcã a mulţumit tuturor celor ce s-au implicat în organizarea evenimentului şi a adresat urãri specifice sãrbãtorilor de iarnã.        
Directorul Complexului Muzeal Naţional ASTRA, Ştefan Ciprian Anghel, a felicitat gazdele şi administraţia localã pentru modul în care au gestionat şi aceastã ediţie, a urat tuturor participanţilor „Sãrbãtori fericite!” şi a promis cã, la ediţia de anul viitor a manifestãrii, se intenţioneazã o micã schimbare de structurã, o lãrgire a programului sãrbãtorii de la Nou Român.                                        
Au mai adresat cuvinte frumoase celor prezenţi primarul comunei Arpaşu de Jos, Constantin Aurelian Vãcariu şi directorul Şcolii Gimnaziale „Viorel Cucu Paltin” Arpaşu de Jos, Gheorghe Ovidiu Rogozea.                               
Dupã spectacol, gazdele, ajutoare de nãdejde ale lui Moş Nicolae, au oferit tuturor copiilor prezenţi pungi cã dulciuri. De asemenea, doritorii au avut posibilitatea de a gusta diverse produse tradiţionale de post.             
La acţiunea de la Nou Român au participat reprezentanţi ai Primãriei Arpaşu de Jos, instituţiilor de învãţãmânt din zonã, responsabili ai Complexului Muzeal Naţional ASTRA Sibiu, turişti din mai multe localitãţi ale ţãrii, diverşi invitaţi.  Festivalul „Datini şi obiceiuri de iarnã” este organizat de Consiliul Judeţean Sibiu, Complexul Muzeal Naţional ASTRA Sibiu, Muzeul Civilizaţiei Transilvane ASTRA Sibiu, cu sprijinul Primãriei şi Consiliului Local al comunei Arpaşu de Jos şi Parohiei Ortodoxe Nou Român.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu