COLINDĂTORII DE LA NOU ROMÂN













În luna Decembrie  a anului trecut, UNESCO (Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură) a decis  să introducă Colindatul românesc în ceată bărbătească în lista Patrimoniului cultural imaterial.
În Lista patrimoniului cultural imaterial al umanităţii UNESCO ( listă ce cuprinde cele mai reprezentative  tradiţii, obiceiuri sau meşteşuguri tradiţionale ale unui popor ) România mai apare cu Ritualul Căluşului, inclus în 2008, cu Doina, inclusă în 2009 şi cu Ceramica de Horezu, inclusă în 2012.
Tradiţia Cetei de feciori ce merge să vestească Naşterea Domnului Hristos este un obicei specific României şi Republicii Moldova. Este un obicei mult mai complex decât pare la prima vedere, presupunând anumite pregătiri şi respectare multor reguli, ţinând cont că Ceata se constituie încă de la sărbătoarea  Sf. Nicolae şi se desface după Bobotează şi Sf Ioan. De asemenea, toate  evenimentele ce au loc într-un sat în această perioadă implică acest grup de feciori.
Suntem mândrii că acest frumos obicei se păstrează nealterat şi în satul nostru, Nou Român. Chiar dacă mai puţini ca acum câtiva zeci de ani (puţini, dar buni!) feciorii din sat s-au mobilizat exemplar şi au dus mai departe frumoasele tradiţii noiene. Le mulţumim şi–i felicităm pentru acest lucru!
Cu siguranţă că Sfintele sărbători ar fi mai sărace fără aceste frumoase obiceiuri. Pe de altă parte totuşi, nu avem ce face, şi trebuie să recunoaştem că odată cu scăderea numărului de copii şi tineri din sat, e tot mai greu să ţinem vechile obiceiuri. De murit însă, sperăm să nu moară niciodată!
 De menţionat este că, pentru prima dată, Ceata din Nou Român a participat la Festivalul Cetelor de Feciori de la Făgăraş, fiind printre remarcaţii presei şi mass-mediei.
O binecuvântare a reprezentat totodată, şi prezenţa micuţilor ce ne-au trecut pragul cu Steaua, Colinda, Pluguşorul sau Sorcova. Vă aşteptăm cu drag şi la Crăciunul viitor!
Pr. paroh Ivănuşcă Liviu.Florin

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu